top of page
Search

Amiről nem szeretünk beszélni: A te gyereked is néz pornót? Hát persze, hogy néz.

Az átlag tinédzser eltitkolja a szülei előtt, hogy milyen oldalakat látogat az interneten, de azért jó, ha tudjuk: egy felmérés szerint a 13-17 évesek 7%-a néz pornót napi szinten, de 57%-uk havonta biztosan.

Minden családban vannak tabutémák, az átlag családban pedig a szex pont ide tartozik. A tabuk, a titkok viszont határképzőként működnek a család rendszerén belül, így csak távolságot teremtenek a családtagok között. Ha valamiből tabut gyártunk, az egy tiltott, szégyenteljes valamivé válik, aminek említésébe is bele lehet pirulni. Hiába kellemetlen beszélni egy-egy témáról, néha muszáj. A gyerekek ugyanis eléggé találékonyak, ha a szülőtől nem kapnak választ vagy rosszabb, nem is kérdezhetnek, akkor majd felvilágosítják ők magukat. A szex terén pedig a legkönnyebben, leggyorsabban elérhető „felvilágosító eszköz” pedig nem más, mint a pornó.

Egy alsós iskolai osztályban már az számít kirívónak, ha egy gyereknek nincs okostelefonja. Ha pedig a szülő azt gondolja, mindent megtett a biztonságos internethasználat érdekében (szülői felügyelet alkalmazások, felnőtt tartalom szűrése, korlátozott internethasználat otthon), akkor még mielőtt vállveregetve hátradőlne, jusson eszébe „Pistike”. Minden osztályban vagy focicsapatban van egy Pistike, akire nem figyelnek úgy oda a szülei. Vagy van egy nagyobb tesója, aki már „mindent tud” és ő nem figyel oda rá annyira. Pistike így könnyen lát és hall olyan dolgokat, amiket még nem biztos, hogy ért vagy helyén tud kezelni, amik felzaklatják és amiket feltétlen meg akar osztani a társaival. Pistike ezért röhögve mutogatja az órai szünetben a pornóvideókat, aztán jól megbeszélik egymás között, hogy mit is láttak. Egy átlag gyerek, akinek a szexuális nevelésére nem figyelnek oda otthon, vagy csak egyszerűen azt gondolják, nincs még ennek itt az ideje vagy tabu otthon a szex témája, ekkor lát először meztelenkedést, ez az első információja és benyomása a szexről. Ha pedig otthon nincs meg a biztonságos, őszinte légkör, ha tabu a szex és úgy általában az emberi test, akkor nehezen osztja meg a szüleivel a látottak miatti frusztrációját, félelmeit, kérdéseit. Helyette inkább „felvilágosítja magát”, megbeszéli a hasonlóan érett társaival a látottakat – ami mondjuk ki: természetes. A gyerekek kíváncsiak, az emberi test pedig érdekes, furcsa és izgalmas, ráadásul mindenkinek van egy, így a működését nehéz eltitkolni bárki előtt.

A pornóval az a baj, hogy nagyjából zéró köze van a valósághoz és tele van erőszakkal. Viszonylag ritka, talán nem is létezik, mindenesetre nem a leginkább keresettebb pornó közé tartozik https://www.pornhub.com/insights/2019-year-in-review#countries az a soft verzió, amikor a fiú megismerkedik a lánnyal, randiznak párszor, kialakul egy meghitt, bizalmas, intim légkör közöttük, majd pár randi után, kölcsönös beleegyezéssel, szerelmeskednek. A pornó általában rögtön a lényegre tér, a szereplők testi adottságai általában köszönőviszonyban sincsenek a valósággal és a természetességgel, a női szereplő a legtöbb esetben kiszolgáltatott helyzetben van, miközben eljátsza, hogy azt is élvezi, de csak azt igazán, ha gyakorlatilag megerőszakolják. A gyerek, aki a pornón keresztül találkozik először a szexualitás témájával pedig azt gondolja, ez a természetes. Irreális elvárásai lesznek maga és az ellenkező nem felé, miközben azt tanulja meg, hogy tök oké szétalázni a partneredet szex közben. A pornó szexuális analfabétákat nevel a fogyasztóiból, a képernyőn ugyanis nem feltétlen szexi megmutatni azt, mi vonzó és izgató valójában – pláne, hogy mindenkinek más – de ez még a jobbik eset. Rosszabb, de sajnos általános esetben normalizálja a fogyasztóiban az erőszakot, a durvaságot, így, aki pornón szocializálódik, sokkal nagyobb eséllyel követ el abúzust, miközben azt gondolja, hogy teljesen természetes és normális, amit csinál.

A a szexuális nevelés, testtudatosságra nevelés terén mégsem az a legfontosabb, hogy a szülő védje a gyerekét a pornótól. Nem szerencsés, ha lát ilyet a gyerek, de a legtöbb esetben elkerülhetetlen, hiszen már az utcán is találkozhat a gyerek irreális és túlzó szexuális tartalmakkal – gondoljunk csak az olyan reklámokra, ahol a sajtot is meztelen női testtel akarják eladni. A legjobb megelőzés az lenne, ha már egészen pici kortól tudatosságra nevelnénk a gyerekeket és ez nem a szexuális, hanem a testi tudatossággal kezdődik.

Azt, hogy vannak intim testrészek, ahova senki nem nyúlhat beleegyezés nélkül, már egy kétéves gyereknek is meg lehet tanítani. Ez az úgynevezett bugyiszabály, aminek a lényege, hogy azt a testrészt, amit bugyi, vagy a trikó fed, csak és kizárólag beleegyezéssel lehet megérinteni. Ugyanezzel a szabállyal megtanítható egy egészen pici gyereknek az, hogy a titkok között is van különbség. Lehetnek titkai, mondhatja azt az ovis gyerek, hogy most kopogj, ha bejössz az ajtón, nem kell mindenkivel mindent megosztani, de vannak rossz titkok is. A rossz titkok feszítenek, nem tudunk tőlük enni, aludni, játszani. Ha pedig valami rossz történt a gyerekkel, valaki bántotta és hallgatásra kényszeríti, azt nem szabad titkolni. Mindezzel együtt tudatosságra és bátorságra is nevelhetjük a gyereket, a nem-et mondás képességére, ami rengeteg rossz élménytől, de az alárendelődéstől is megmentheti. Ha tudatosan neveljük tudatosságra a gyereket, ha megtanítjuk neki, hogy a teste az övé és nem kell mindenkinek odaadnia, egy puszira sem, egy simogatásra sem, még éppen a nagymamának sem, ha nincs hozzá kedve, és ettől nem kell rosszul éreznie magát, akkor, ha a testet végletekig tárgyiasító pornóval is találkozik, az sokkal kevésbé fog hatni rá. Egy tudatosult, egészséges testkép, a hozzá társult megerősített önbizalommal és önértékeléssel felül tudja írni mindazt a hatást, amit a pornó egyébként kiválthat.


30 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page