top of page
Search

„A gondolataim csak a háború körül forognak”

Gyakorlatok, amik segítenek könnyebbé tenni ezt az időszakot.


Az ember egyik alapvető igénye a biztonság, e nélkül a mindennapi élet egyszerű, rutin-szerű feladatai is komoly kihívásokat jelenthetnek számára. Egy ilyen súlyú veszélyhelyzet, mint a háború, olyan mély nyomokat hagy az azt átélőkben, túlélőkben, amik akár egy életen át megmaradnak. Mi biztonságban tudhatjuk magunkat, a hírek (és álhírek) azonban elárasztanak minket, ez pedig szorongató érzéssel járhat. Úgy érezhetjük, elveszítettük a kontrollt, nehéz elvégezni még az egyszerűnek tűnő feladatokat is, amiknek sokszor az értelmét sem látjuk. Íme pár könnyen végezhető gyakorlat, ami segíthet elviselhetőbbé tenni ezt az időszakot:


Kezdetnek a legegyszerűbb gyakorlat, ami a legtöbb kontrollvesztett állapoton segíteni tud: Az itt és most-ra fókuszálás, egy pár egyszerű kérdés feltételével:


- Itt és most, mik a feladataim és kötelességeim?

- Itt és most kikért kell felelősséget vállalnom?

- Itt és most mit tehetek azért, hogy jobban érezzem magam?


Hiába van közel a háború, hiába megjósolhatatlan a következménye, itt és most annak az élete, akit ez nem érint közvetlenül, nem állt meg. Bár a mindennapi cselekedetek úgy tűnhetnek, hogy értelmetlenek, de a munkát akkor is el kell végezni, ki kell vinni a szemetet, vacsorát kell adni a gyerekeknek és szabad élvezni velük a napsütést, a megtervezett hétköznapi programokat. Ez nem egyenlő az elfojtással, ettől még szembe lehet és kell is nézni a bennünk zajló érzelmi kavalkáddal, de az itt és most-ra koncentrálás segíthet megtalálni a kontrollhoz vezető utat.


„Kontrolláld a kontrollálhatót!”


Mi az a tevékenység, amiben jó vagy, ami örömet okoz, amit bármilyen körülmények között tudsz végezni, ami biztosan sikerül és ami nem függ mástól? Keress egy-két ilyen dolgot, legyen az egyszerű vagy időigényes, a lényeg, hogy tudd: ebben te irányítasz. Akár főzés, sportolás, kertészkedés közben érzed ezt, a lényeg, hogy csináld és ismételd! Ha van ilyen tevékenység, amiben nem vagy kitéve a körülményeknek, másoknak, amiben te irányítasz, legyen az az adott helyzetben bármilyen "értelmetlennek tűnő" tevékenység, mégis megtapasztalhatod benne az irányítás, a kontroll erejét. Az, hogy újra hatékonynak érezheted magad, apróbb-nagyobb sikereket élsz meg, az önbizalmadra is jó hatással lesz, a többi pedig jön magától.


Segíts másokon - ez segít jobban érezni magad!


Ez egy olyan időszak, amikor a tárgyi segítség elengedhetetlen, az ilyen minőségű segítségnyújtás pedig csökkenti a tehetetlenségérzést. Rengeteg olyan csoport, szervezet van, amik közvetlen segítséget tudnak nyújtani az ukrán menekülteknek: a legtöbb ilyen konkrét listával rendelkezik arról, milyen élelmiszereket, eszközöket, higiéniai szereket érdemes leadni náluk, amiket aztán továbbadnak a rászorulóknak.


Nem mindegy, hogyan beszélünk a kialakult helyzetről a gyerekekkel!


Nagyon fontos, hogy hogyan beszélgetünk a gyerekeinkkel a kialakult helyzetekről: az egészen kicsik, akik nem járnak közösségbe még nagyjából semmit nem észlelnek ebből a helyzetből, ezért az ő esetükben ennek az állapotnak a fenntartása fontos, például a napirend, ami a biztonságos kiszámíthatóságot nyújtja nekik jó, ha nem változik. Akik már járnak közösségbe sajnos egészen kicsiként hallhatnak ezt-azt a háborúról, így velük érdemes a koruknak megfelelően beszélni is erről, de az semmiképpen nem tanácsos, hogy a részletekbe menő felnőtt beszélgetésnek fültanúi legyenek vagy együtt nézzük velük a híradót.


Egyszerű, mint a csend.


A legegyszerűbbnek tűnő, mégis talán legnehezebben bevethető trükk: a csend. Mégis mi a legrosszabb, ami történhet, ha pár óráig nem böngésszük a híreket, nem pörgetjük a social media felületeket? Aki nincs rászorulva a percről-percre informálódásra, az a legtöbbet azzal teheti saját maga és családja lelki egészsége érdekében, hogy elcsendesedik, ezt pedig sok féle képpen teheti meg: A tévé kikapcsolásával, a social media elsötétítésével, sporttal, meditációval, imádsággal, hálaadással. Egy biztos: a zaj akkora, hogy a csendet most receptre kellene felírni mindenkinek.


39 views0 comments

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page